Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: “Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου”»

8ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού 

με θέμα: 

«Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου!» 

    Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Διευθύντριάς της, Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 8ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου!». 

Ο 8ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της χώρας αλλά και των Ομογενειακών Σχολείων και των Τμημάτων Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Ευρώπη.             

Στόχος του διαγωνισμού είναι να εμπνεύσει και να παρακινήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες να εκφραστούν μέσω της συγγραφής του δικού τους πρωτότυπου παραμυθιού, να αποτυπώσουν σκέψεις, όνειρα, και επιπροσθέτως να δημιουργήσει νέους αναγνώστες και νέες αναγνώστριες, να εμπνεύσει νέους και νέες δημιουργούς μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών μέσω της κριτικής σκέψης, της αφήγησης, της δημιουργικής γραφής και της εικονογράφησης. 

Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν συγγραφικές ομάδες 3 τουλάχιστον ατόμων και, στη συνέχεια, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες, προτάσεις και απόψεις και τελικά να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, ακόμα και τους φόβους τους μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

    Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής: 

8-1-2024 έως και τις 21-4-2024 προκήρυξη του διαγωνισμού, συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων. 

13-4-2024 έως και τις 31-5-2024 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών. 

5-6-2024 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές (οι ομάδες δύνανται να αποτελούνται από 3 ή περισσότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στον μέγιστο αριθμό) με τις εξής προδιαγραφές: 

• Η έκταση του παραμυθιού δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 1000 λέξεις (για μαθητές & μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου) και τις 600 λέξεις (για μαθητές & μαθήτριες Νηπιαγωγείου) 

• Κάθε παραμύθι πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12). 

• Κάθε παραμύθι μπορεί να συνοδεύεται από 1 έως και 3 ζωγραφιές που θα υποβληθούν σε ξεχωριστό αρχείο jpg 

• Κάθε παραμύθι πρέπει να συνοδεύεται από την αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται. 

• Ο τίτλος του παραμυθιού «Ένα ουράνιο τόξο στην αυλή μου!» μπορεί να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης επιλογής. 

Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τέσσερις και αφορούν: 

➢ Μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου 

➢ Μαθητές και μαθήτριες Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου 

➢ Μαθητές και μαθήτριες Γ’ & Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου 

➢ Μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου 

• Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει το μέγιστο δύο συμμετοχές σε κάθε κατηγορία. 

• Όλοι οι μαθητές & όλες οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς και τα σχολεία που εκπροσωπούν θα λάβουν έπαινο. 

• Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) ελεύθερης πρόσβασης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής. 

• Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, αφηγήτριες παραμυθιών και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. 

Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν: 

➢ Την πρωτοτυπία του παραμυθιού

➢ Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού: (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων & ηρωίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων & ηρωίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.). 

➢ Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή, συνεκτικότητα, εκφραστικά μέσα, λειτουργία) 

➢ Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται. 

Η συγγραφή των παραμυθιών θα γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες εντός ωρολογίου προγράμματος και κατά προτίμηση με διαθεματική προσέγγιση, που ενδεικτικά δύναται να συμπεριλάβει τα γνωστικά αντικείμενα: 

➢ της Γλώσσας (παραγωγή κειμένων, δημιουργική γραφή, κατανόηση κειμενικών ειδών), 

➢ των Εικαστικών (εικονογράφηση του παραμυθιού, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), 

➢ της Θεατρικής Αγωγής (παραγωγή κειμένων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, δραματοποίηση παραμυθιών, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), 

➢ της Πληροφορικής (χρήση Η/Υ, αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών) κ.ά. 

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της ενασχόλησης με το παραμύθι, που αποτελεί ένα ξεχωριστό λαϊκό και έντεχνο λογοτεχνικό είδος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την κατανόηση και παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών γραπτού και προφορικού λόγου καθώς και τη συσχέτισή του με άλλες μορφές Τέχνης. 

Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών συνεισφέρει στην κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών:

 ➢ στην κατεύθυνση δημιουργικών δράσεων για την ανάπτυξη της κριτικής και της δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας, 

➢ στην καλλιέργεια της δεξιότητας αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή/και καταστάσεων και της περιγραφής προσώπων, τόπων και αντικειμένων με βιωματικό τρόπο, 

➢ στη γλωσσική καλλιέργεια, 

➢ στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας, 

➢ δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη. Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι δράσεις Φιλαναγνωσίας αλλά και τα Πολιτιστικά Προγράμματα, τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνονται ως ευεπίφορα πεδία αξιοποίησης για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού. 

Τέλος επισημαίνονται τα εξής: 

• Η συμμετοχή των μαθητών & των μαθητριών είναι προαιρετική. 

• Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται:

➢ η σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών του σχολείου,

➢ η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών & των μαθητριών τόσο για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, όσο και για τη δημοσιοποίηση των παραγόμενων έργων τους σε έντυπο, ηλεκτρονικό ή άλλου είδους μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης (οι σχετικές δηλώσεις φυλάσσονται στο αρχείο του εκάστοτε σχολείου). 

• Θα τηρηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών & των συμμετεχουσών μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (Ν. 2121/1993 «Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα» [ΦΕΚ 25/Α/04-03-1993], όπως ισχύει. Συγκεκριμένα: Άρθρο 1 «πνευματική ιδιοκτησία» , Άρθρο 3 «περιουσιακό δικαίωμα», Άρθρο 4 «ηθικό δικαίωμα», Άρθρο 12 «μεταβίβαση»). 

• Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των μαθητών & των μαθητριών, παρά μόνο με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους, 

• Δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα (με εμπορία ή διαφήμιση κ.λπ.) από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής. 

• Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΣΤΟΝ 8ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:………………………………………………………………………………………………

ΤΗΛ. ΣΧΟΛ. ΜΟΝΑΔΑΣ:………………………………………………………………………………………..

e-mail ΣΧΟΛ. ΜΟΝΑΔΑΣ:………………………………………………………………………………………

ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/ΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ/ΟΥΝ:…………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:…………………………………………………………………………………………

e-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ………………………………………………………………………………………

ΤΑΞΗ/ΕΙΣ:……………………………………………………………………………………………………………

ΑΡΙΘΜΟΣ ΜΑΘΗΤΩΝ & ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ:…………………………

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ:………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………………………………….

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ:……………………………………………………………………………………………

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:…………………………………………………………………………………………………

…………………………………………………………………………………………………………………………….

(πόλη)……… .…/ …../202…                                                Ο/Η/ΟΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ΟΙ

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: “Τα μαγικά ταξίδια της Ελευθερίας”»

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Διευθύντριάς της, Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη Δημιουργική Γραφή) προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Τα μαγικά ταξίδια της Ελευθερίας».

Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο να δώσει βήμα στους εκπαιδευτικούς και στις εκπαιδευτικούς να εκφράσουν τις προσωπικές τους συγγραφικές αναζητήσεις, τις εμπνεύσεις και τις ευαισθησίες μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών.

Το χρονοδιάγραμμα του Διαγωνισμού έχει ως εξής:

10-11-2023 έως και τις 21-4-2024 προκήρυξη του διαγωνισμού, συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.

22-4-2024 έως και τις 31-5-2024 διαδικασία αξιολόγησης των υποβληθέντων παραμυθιών.

5-6-2024 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι προδιαγραφές του Διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:

  • Κάθε παραμύθι μπορεί να έχει μέγιστη έκταση 1200 λέξεις και πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12).
  • Μαζί με το παραμύθι πρέπει να υποβληθεί συμπληρωμένη η συνημμένη αίτηση συμμετοχής.
  • Ο τίτλος του παραμυθιού «Τα μαγικά ταξίδια της Ελευθερίας» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.
  • Όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στον Διαγωνισμό θα λάβουν έπαινο.
  • Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
  • Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
  • Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:

o             Την πρωτοτυπία του παραμυθιού

o             Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού: (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)

o             Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)

o             Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

Τέλος επισημαίνονται τα εξής:

  • Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική, δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.
  • Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των δημιουργών.

Νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο:  https://contestfairytale.wordpress.com/  .

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Αποτελέσματα του 6ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: ‘’Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις…» 

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 6ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού από Εκπαιδευτικούς με θέμα: «Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις…», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2022-2023 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Διευθύντριάς της Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριάς του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν η κα Λίλια Κυρίτση (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας – Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς), η κα Μαγδαληνή Μπεκρή (Φιλόλογος – Συγγραφέας – Σκηνοθέτρια – Ηθοποιός) και η κα Κατερίνα Παπαστεργίου (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας – Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

1ο Βραβείο Αρχοντούλα Αλεξανδροπούλου«Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις…»
2ο Βραβείο  Ερωφίλη Καλογιαννίδου«Το τικ τακ της βελόνας»
2ο ΒραβείοΓλυκερία Κυλικλή«Η Ερμιόνη και το Κοχυλάκι της»
3ο ΒραβείοΔιαμάντω Γιαλλελή«Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις…»

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα κατά το επόμενο σχολικό έτος, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Βεβαιώσεις Συμμετοχής έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλες και όλους τις/τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον διαγωνισμό .

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Αποτελέσματα του 7ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού  με θέμα: ‘’Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη Γη!»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη Γη!», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2022-2023 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Διευθύντριάς της, Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων, δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριάς του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: ο κος Νικόλαος Ακριτίδης  (Σύμβουλος Εκπαίδευσης), ο κος Χρήστος Γεωργίου (π. Διευθυντής Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης), η κα Λαλιώτη Κατερίνα (Σύμβουλος Εκπαίδευσης), η κα Αναστασία Μάλλου (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης), η κα Ευαγγελία Μπούτσκου (Διευθύντρια Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης), η κα Ελπίδα Τοκμακίδου (Σύμβουλος Εκπαίδευσης), ο κος Ιωάννης Τρικκαλιώτης (π. Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ), η κα Συρματένια Χατζηδημητρίου (Φιλόλογος- Διευθύντρια στο 2ο Γυμνάσιο Αμπελοκήπων).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ5ο Νηπιαγωγείο Ν. Μουδανιών«Θαύματα κάνει η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟΝηπιαγωγείο Αγχιάλου«Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη ΓΗ! Ποια να΄ ναι άραγε αυτή;»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΝηπιαγωγείο Θεσπιών-Ν. Βοιωτίας«Μια λέξη μαγική όπως ΑΝΑΛΥΚΛΩΣΗ ίσως σώσει τη Γη!»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ11ο Νηπιαγωγείο Χίου«Η νεράιδα Αγάπη»
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Α΄& Β΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ10ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου«Μια λέξη μαγική… ίσως σώσει τη Γη!»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ6ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου«Οι λίμνες του κόσμου ζητούν βοήθεια»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟΙδιωτικό Σχολείο Ταξιάρχης«…Μια λέξη μοναχά»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης«Μια λέξη μαγική… ίσως σώσει τη Γη!»
    3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Γ΄& Δ΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΔημοτικό Σχολείο Σαρανταπόρου«Όταν θες… μπορείς»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ18ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου«Μια λέξη μαγική… ίσως σώσει τη Γη»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΔημοτικό Σχολείο Λητής« Μια λέξη μαγική… ίσως σώσει τη Γη! Το Δάσος»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΔημοτικό Σχολείο Λίνδου«Η πνοή του κόσμου»
4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ε΄& Στ΄ ΤΑΞΗ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας Αττικής«Το μυστηριώδες κουτί και ο γρίφος»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ4ο Δημοτικό Σχολείο Θέρμης«Πες το με έναν στίχο…»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ6ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου«Η μαγική πέτρα»  

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Βραβείων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα κατά το επόμενο σχολικό έτος, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Βεβαιώσεις Συμμετοχής έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, καθώς και στις/στους εκπαιδευτικούς που συντόνισαν τη δράση.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Πρόσκληση συμμετοχής στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς.

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 6ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: ‘Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις:…….’»

 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Διευθύντριάς της, Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις:……»

 Ο διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού από εκπαιδευτικούς έχει ως στόχο δώσει βήμα στους εκπαιδευτικούς και τις εκπαιδευτικούς να εκφράσουν τις προσωπικές τους συγγραφικές εμπνεύσεις και ευαισθησίες μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών.

 Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

2-12-2022 έως και τις 7-4-2023 προκήρυξη του διαγωνισμού, συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.

24-4-2023 έως και τις 21-5-2023 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.

5-6-2023 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. 

Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:

•                    Κάθε παραμύθι μπορεί να έχει μέγιστη έκταση 1200 λέξεις και πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12).

•                    Μαζί με το παραμύθι πρέπει να υποβληθεί συμπληρωμένη η συνημμένη αίτηση συμμετοχής.

•                    Ο τίτλος του παραμυθιού «Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις:……» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.

•                    Όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν έπαινο.

•                    Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

•                    Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:

o  Την πρωτοτυπία του παραμυθιού

o Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού: (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)

o Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)

o Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

 Τέλος επισημαίνονται τα εξής:

  • Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική, δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.
  • Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

 Νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο  https://contestfairytale.wordpress.com/  .

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα του 5ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Πώς φτιάχνεται η αγάπη;»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Πώς φτιάχνεται η αγάπη;».

Ο εν λόγω διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2021-2022 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανάσιου Φροσύνη, σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριάς του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: η κα Λίλια Κυρίτση (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας), η κα Κατερίνα Παπαστεργίου (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας) μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και η κα Μαγδαληνή Μπεκρή (Φιλόλογος – Συγγραφέας – Ηθοποιός).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
1Ο ΒραβείοΚουτσανοπούλου Μαρία«Το φως της ζωής»
  2Ο ΒραβείοΠαπαδημητρίου Παναγιώτα«Φτιάχνουμε αγάπη;»
  3Ο ΒραβείοΚαραδήμα Σοφία«Πώς φτιάχνεται η αγάπη; Όχι με χαρτί, μελάνι και ψαλίδι!»
Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

«Αποτελέσματα του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Να σου πω μια παροιμία;»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Να σου πω μια παροιμία;…», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2021-2022 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανασίου Φροσύνη σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριας του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριας του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Πλήθος μαθητικών ομάδων συμμετείχε για άλλη μια φορά στον διαγωνισμό και δημιούργησε ευφάνταστες και πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες, καταδεικνύοντας ότι η έμπνευση και η δημιουργική διάθεση των παιδιών είναι αστείρευτες και καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο των κριτών.

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: ο κος Νικόλαος Ακριτίδης (Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ), η κα Ιωάννα Ευθυμιάδου (φιλόλογος – συγγραφέας – ηθοποιός – σκηνοθέτιδα), η κα Κατερίνα Λαλιώτη (Συντονίστρια 4ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ),η κα Αρετή Μποταΐτη (Συντονίστρια 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ), η κα Ευαγγελία Μπούτσκου (Συντονίστρια 3ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ)η κα Ελπίς Τοκμακίδου (Συντονίστρια 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ), ο κος Ιωάννης Τρικκαλιώτης (Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ) και ο κος Αρμόδιος Τσιβάς (Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ),.

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν κατά κατηγορία είναι τα εξής:

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ9ο  Νηπιαγωγείο Καβάλας«Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι.»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Νηπιαγωγείο Γλυκών Νερών Αττικής«Το νηστικό αρκούδι δε χορεύει!»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟΝηπιαγωγείο Ζήρου-Σητείας Λασιθίου«Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι!»  
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ5ο Νηπιαγωγείο Αρτέμιδας«Κράτα με, να σε κρατώ να ανεβούμε στο βουνό»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Νηπιαγωγείο Πικερμίου Αττικής«Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει!»
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Α΄& Β΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΕιδικό Δημ. Σχ. Τυφλοκωφών & Ειδικό Δημ. Σχ. Τυφλών«Από δυο χωριά… ψωμί κι αλάτι»
1ο ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Δημ. Σχ. Πενταπλατάνου Γιαννιτσών Τάξη Β΄«Ο ψαράς και το καβούρι»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Γιαννιτσών-Τμήμα Β΄1«…από χείλη σε χείλη το μαθαίνουν χίλιοι»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ19ο Δημ. Σχ. Σερρών-Τμήμα Α΄1«Να σου πω μια παροιμία…, είπε ο Ντον.»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Δημ. Σχ. Σίνδου-Τμήμα Α΄1«Τα κάναμε σαλάτα»
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Γ΄& Δ΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ11ο Δημ. Σχ. Αιγάλεω-Τάξη Γ΄«Σπίτι χωρίς βιβλία, δωμάτιο χωρίς παράθυρα»
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Δημ. Σχ. Σίνδου- Τάξη Δ΄«Να σου πω μια παροιμία…»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Γιαννιτσών- Τμήμα Γ΄1«Ένα αστέρι στη Γη»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς-Τμήμα Δ΄1«Σπίτι μου, σπιτάκι μου, σπιτοκαλυβάκι μου»
4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ε΄& Στ΄ ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Πεύκων-Τμήμα ΣΤ΄2«Δυο πέτρες αν δεν μονιάσουν, αλεύρι δε γίνεται…»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ Δημ. Σχ. Σκουληκαριάς- Άρτας«Η πονηρή η γάτα πιάνεται στη φάκα»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Δημ. Σχ. Πλαγιαρίου-Τάξη ΣΤ΄«Θα σας πω μια παροιμία… για τη φιλία»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΔημ. Σχ. Νέας Ποτίδαιας- Τάξη ΣΤ΄«Κράτα με να σε κρατώ… και θα σου μάθω εγώ χορό.»

Ένα μεγάλο «Μπράβο!» αξίζουν όλες οι μαθήτριες και όλοι οι μαθητές που αναμετρήθηκαν με την πρόκληση συγγραφής του δικού τους πρωτότυπου παραμυθιού αλλά και όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί που τις/τους καθοδήγησαν, ενίσχυσαν και εμψύχωσαν σ’ αυτήν τη διαδικασία.

Τιμητικοί έπαινοι θα απονεμηθούν σε όλες τις μαθητικές ομάδες και τις/τους εκπαιδευτικούς από Ομογενειακά σχολεία και Τμήματα Διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε Ευρωπαϊκές χώρες, που για πρώτη φορά προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στο πλαίσιο του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού και ανταποκρίθηκαν πρόθυμα.

Σας επισημαίνουμε ότι σύντομα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά οι Έπαινοι όλων μαθητών & των μαθητριών και οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό.

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα κατά το σχολικό έτος 2022-2023, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,Εκδόσεις E-Book

e-book 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ & 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Πηγή: Ε-ΒΟΟΚ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 2022

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας»

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα του 5ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: ‘Η μελωδία της ελπίδας’»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2020-2021 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανάσιου Φροσύνη, σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριάς του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: η κα Ιωάννα Ευθυμιάδου (Φιλόλογος – Συγγραφέας – Ηθοποιός), η κα Κατερίνα Κλεάρχου (Θεολόγος – Αφηγήτρια), η κα Κατερίνα Λαλιώτη (Συντονίστρια 4ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ), η κα Αρετή Μποταΐτη (Συντονίστρια 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ), η κα Ευαγγελία Μπούτσκου (Συντονίστρια 3ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ),η κα Ελπίδα Τοκμακίδου (Συντονίστρια 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ), ο κος Ιωάννης Τρικκαλιώτης (Συντονιστής 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ.), ο κος Αρμόδιος Τσιβάς (Συντονιστής 2ου Π.Ε.Κ.Ε.Σ ) και η κα Συρματένια Χατζηδημητρίου (Φιλόλογος- Συγγραφέας).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Νηπιαγωγείο Νέας Μαγνησίας«Το παιχνίδι των συναισθημάτων»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Νηπιαγωγείο Μαρκόπουλου Ωρωπού«Η μελωδία της ελπίδας»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ26ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης«Η κουκουβάγια Φρανκ»
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Α΄& Β΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΔημ. Σχ. Ξυλαγανής«Η επιστροφή της ελπίδας»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς-Τάξη Β΄1«Η μελωδία της ελπίδας. Ο άλλος»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ10ο Δημ. Σχ. Καστοριάς-Τάξη Β΄1«Ένας  αόρατος  εχθρός  στο  δάσος»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ32ο Δημ. Σχ. Βόλου«Μια διαφορετική φιλία»
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Γ΄ & Δ΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Καρπενησίου«Η μελωδία της ελπίδας»
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΠρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης«Η μελωδία της ελπίδας»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Δημ. Σχ. Λιτοχώρου«Η μελωδία της ελπίδας»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς«Η μελωδία της ελπίδας»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ4ο Δημ. Σχ. Αγίου Δημητρίου Αττικής«Η μελωδία της ελπίδας»
4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:
Ε΄& Στ΄ ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Δημ. Σχ. Τρίλοφου«Η μελωδία της ελπίδας»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Φιλιππιάδας Πρέβεζα«Η μελωδία της ελπίδας»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΔημ. Σχ. Αγίου Βασιλείου Πατρών«Η μελωδία της ελπίδας»

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα
πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου
σχολικού έτους, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα
ανακοινωθούν εγκαίρως.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας«

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας». Ο εν λόγω διαγωνισμός  πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2020-2021 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανάσιου Φροσύνη, σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριάς του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: η κα Λίλια Κυρίτση (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας), η κα Κατερίνα Παπαστεργίου (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας) μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και η κα Μαγδαληνή Μπεκρή (Φιλόλογος – Συγγραφέας – Ηθοποιός).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
1ο ΒΡΑΒΕΙΟΧουσνή Ελένη«Η μελωδία της ελπίδας- Ο Χρωμπέν των ευχών»
2ο ΒΡΑΒΕΙΟΠαυλοπούλου Αντωνία«Η μελωδία της ελπίδας… στον παγωμένο ωκεανό»
3ο ΒΡΑΒΕΙΟΧρηστάκη Γεωργία«Ο Άστορ και το φτερό της ελπίδας»

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα
πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου
σχολικού έτους, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα
ανακοινωθούν εγκαίρως.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Εκδόσεις E-Book

Ε-BOOK 4ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ & 3ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: ‘Η μελωδία της ελπίδας»


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανασίου Φροσύνη σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 5ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας».
Ο 5ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού έχει εγκριθεί με το Υπ. Αριθ. Φ.14/169423/ΦΔ/169810/Δ1/15-12-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της χώρας και έχει ως στόχο να τους/τις ευαισθητοποιήσει και να τους/τις αφυπνίσει, να δημιουργήσει νέους αναγνώστες και νέες αναγνώστριες, να εμπνεύσει νέους και νέες δημιουργούς μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών μέσω της κριτικής σκέψης, της αφήγησης, της δημιουργικής γραφής και της εικονογράφησης.
Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό θα κληθούν να δημιουργήσουν συγγραφικές ομάδες 3 τουλάχιστον ατόμων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά θα έχουν τη δυνατότητα να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τελικά να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, ακόμα και τους φόβους τους μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:
Έως και τις 28-4-2021 συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.
29-4-2021 έως 21-5-2021 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.
7-6-2021 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές (οι ομάδες δύνανται να αποτελούνται από 3 ή περισσότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στον μέγιστο αριθμό) με τις εξής προδιαγραφές:
 Η έκταση του παραμυθιού δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 1000 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Δημοτικού Σχολείου) και τις 600 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Νηπιαγωγείου)
 Κάθε παραμύθι πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12).
 Κάθε παραμύθι μπορεί να συνοδεύεται από 1 έως και 3 ζωγραφιές, που θα υποβληθούν σε ξεχωριστό αρχείο jpg (όχι ενσωματωμένες στο αρχείο του κειμένου).
 Μαζί με το παραμύθι πρέπει να υποβληθεί συμπληρωμένη και η αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται.
 Ο τίτλος του παραμυθιού «Η μελωδία της ελπίδας» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.
 Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τέσσερις και αφορούν:
 Μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου
 Μαθητές και μαθήτριες Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 Μαθητές και μαθήτριες Γ’ & Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 Μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
 Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει το μέγιστο δύο συμμετοχές σε κάθε κατηγορία.
 Όλοι οι μαθητές & όλες οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς και τα σχολεία που εκπροσωπούν θα λάβουν έπαινο.
 Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
 Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, αφηγήτριες παραμυθιών και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.
Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:
 Την πρωτοτυπία του παραμυθιού
 Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού:
 (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)
 Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)
 Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.
Η συγγραφή των παραμυθιών θα γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες εντός ωρολογίου προγράμματος και κατά προτίμηση με διαθεματική προσέγγιση, που δύναται να συμπεριλάβει τα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσα (παραγωγή κειμένων, δημιουργική γραφή, κατανόηση κειμενικών ειδών), των Εικαστικών (εικονογράφηση του παραμυθιού, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), της Θεατρικής Αγωγής (παραγωγή κειμένων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, δραματοποίηση παραμυθιών, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), της Πληροφορικής (χρήση Η/Υ, αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών) κ.ά.
Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της ενασχόλησης με το παραμύθι, που αποτελεί ένα ξεχωριστό λαϊκό και έντεχνο λογοτεχνικό είδος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την κατανόηση και παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών γραπτού και προφορικού λόγου καθώς και τη συσχέτισή του με άλλες μορφές Τέχνης. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών συνεισφέρει στην κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στην κατεύθυνση δημιουργικών δράσεων για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας, στην καλλιέργεια της δεξιότητας αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή καταστάσεων και της περιγραφής προσώπων, τόπων και αντικειμένων με βιωματικό τρόπο, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας, στη δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη.
Ενώ η Ευέλικτη Ζώνη, οι δράσεις Φιλαναγνωσίας αλλά και τα Πολιτιστικά Προγράμματα, τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνονται ως ευεπίφορα πεδία αξιοποίησης για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού.
Τέλος επισημαίνονται τα εξής:
 Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση από τον/την ασκούντα/ούσα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης.
 Δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.
Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.
 Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορονοϊό COVID-19.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Ε.
ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: ‘Η μελωδία της ελπίδας’»


Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Αθανασίου Φροσύνη σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Η μελωδία της ελπίδας».
Ο διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού από εκπαιδευτικούς έχει εγκριθεί με το Υπ. Αριθ. Φ.14/169423/ΦΔ/169810/Δ1/15-12-2020 έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ και έχει ως στόχο να τους/τις δώσει βήμα για να εκφράσουν τις δικές τους συγγραφικές εμπνεύσεις και ευαισθησίες μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών.
Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:
Έως και τις 28-4-2021 συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.
29-4-2021 έως 21-5-2021 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.
7-6-2021 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:
• Κάθε παραμύθι μπορεί να έχει μέγιστη έκταση 1200 λέξεις και πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12).
• Μαζί με το παραμύθι πρέπει να υποβληθεί συμπληρωμένη η συνημμένη αίτηση συμμετοχής.
• Ο τίτλος του παραμυθιού «Η μελωδία της ελπίδας» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.
• Όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό θα λάβουν έπαινο.
• Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.
• Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
• Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:
o Την πρωτοτυπία του παραμυθιού
o Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού: (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)
o Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)
o Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.
Τέλος επισημαίνονται τα εξής:
– Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών είναι προαιρετική, δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.

– Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

– Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι οδηγίες του Υ.ΠΑΙ.Θ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την προστασία από τον κορονοϊό COVID-19.
Νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο https://contestfairytale.wordpress.com/ .

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Π.Ε.
ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ
ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Ε΄
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια», είπε ο μαγικός καθρέπτης.

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια, είπε ο μαγικός καθρέπτης».  που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2019-2020 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή Διεύθυνσης, Δρ. Χρήστου Γεωργίου, από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριας του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριας του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: ο κος Ακριτίδης Νικόλαος (Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ), η κα Βέλκου Κυριακή (Συντονίστρια 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ), η κα Ευθυμιάδου Ιωάννα (φιλόλογος – συγγραφέας), η κα Κλεάρχου Κατερίνα (Θεολόγος – Αφηγήτρια), η κα Λαλιώτη Κατερίνα (Συντονίστρια 4ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ – Συγγραφέας), η κα Μπεκρή Μαγδαληνή (Φιλόλογος- Συγγραφέας-Ηθοποιός), ο κος Τσιβάς Αρμόδιος (Συντονιστής 2ο Π.Ε.Κ.Ε.Σ ).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν κατά κατηγορία είναι τα εξής:

1η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΝηπιαγωγείο Λαιμού-Αθήνα«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…» είπε ο μαγικός καθρέφτης.
  2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ6ο Νηπιαγωγείο Βόλου  «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…» είπε ο μαγικός καθρέφτης.
  2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ  Νηπιαγωγείο Κριθιάς«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ22ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου-Τμήμα 1ο«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
2η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Α΄& Β΄ΤΑΞΗ
1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ2ο Δημ. Σχ. Πετρούπολης-Τμήμα Α΄1Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…«Ο Μανωλιός και η Τριανταφυλλένια»
2ο  ΒΡΑΒΕΙΟΕκπαιδευτήρια Ελπίδα«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…, είπε ο μαγικός καθρέφτης»
  3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ  7ο Δημ. Σχ. Ηρακλείου Αττικής  «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…» είπε ο μαγικός καθρέφτης.
  3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ1ο Δημ. Σχ. Τρίπολης-Τμήμα Β΄2«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…» είπε ο μαγικός καθρέφτης κι άρχισε η ιστορία μας…
3η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Γ΄& Δ΄ΤΑΞΗ
  1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ5ο Δημ. Σχ. Ερμούπολης«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
    2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ  2ο Δημ. Σχ. Ασπρόπυργου  «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
  2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ  Δημ. Σχ. Καπανδριτίου  «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια πρέπει να ανοίξεις», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
  3ο  ΒΡΑΒΕΙΟ  Δημ. Σχ. Καπανδριτίου«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης.
4η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: Ε΄& ΣΤ΄ ΤΑΞΗ
  1ο  ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Καλαμαριάς«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια»
    1ο  ΒΡΑΒΕΙΟΕκπαιδευτήρια Μπακογιάννη«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης. Το άσπρο δάσος…
      2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς- 2η συμμετοχή      «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης. Ταξιδέψτε σε ένα κόσμο διαφορετικό!
  2ο  ΒΡΑΒΕΙΟ8ο Δημ. Σχ. Κηφισιάς- 1η συμμετοχή«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης, άνοιξε και βάλε μας στην πολιτεία την Ονειρένια.
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ3ο Δημ. Σχ. Καστοριάς«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …», είπε ο μαγικός καθρέφτης.

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα του 3ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού από εκπαιδευτικούς με θέμα: «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού από Εκπαιδευτικούς με θέμα: «Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια…», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2019-2020 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της Δρ. Χρήστου Γεωργίου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριας του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής, δια της Διευθύντριας του, κας Κυριακής Μιζαμίδου (MSc).

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: η κα Κυρίτση Λίλια (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας), η κα Παπαστεργίου Κατερίνα (Εκπαιδευτικός- Συγγραφέας) μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και η κα Βαλετοπούλου Λίνα (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας).

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν είναι τα εξής:

  1ο ΒΡΑΒΕΙΟΜπιρπίλη Σπυριδούλα«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …»
  2ο ΒΡΑΒΕΙΟΣωτηροπούλου Ασπρούλα«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …»
  3ο ΒΡΑΒΕΙΟΣκουρτοπούλου Ανδρονίκη«Πόρτα κρυφή, πόρτα μαλαματένια …»

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα πραγματοποιηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 3ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ 2019

ΘΕΜΑ: «Πρόσκληση συμμετοχής στον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «‘Κάνε μια ευχή’ είπε ο μαγικός καθρέπτης »

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια του Διευθυντή της, Δρ. Χρήστου Γεωργίου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 3ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «‘Κάνε μια ευχή’ είπε ο μαγικός καθρέπτης ».

 Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της χώρας και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να αφυπνίσει, να δημιουργήσει νέους αναγνώστες και νέες αναγνώστριες, να εμπνεύσει νέους και νέες δημιουργούς μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών, της κριτικής σκέψης, της αφήγησης, της δημιουργικής γραφής και της εικονογράφησης.

Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν συγγραφικές ομάδες 3 τουλάχιστον ατόμων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά θα έχουν τη δυνατότητα να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τελικά να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, ακόμα και τους φόβους τους μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού είναι το ακόλουθο:

30-11-2018 έως 31-3-2019 συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.

1-4-2018 έως 15-5-2019 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.

31-5-2018 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές (οι ομάδες δύνανται να αποτελούνται από 3 ή περισσότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στον μέγιστο αριθμό), που θα υποβληθούν αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com μέχρι και την Κυριακή 31-3-2019. Οι προδιαγραφές του διαγωνισμού είναι οι ακόλουθες:

  • Η έκταση του παραμυθιού δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 1000 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Δημοτικού Σχολείου) και τις 600 λέξεις (για μαθητές/ήτριες Νηπιαγωγείου).
  • Κάθε συμμετοχή θα υποβληθεί ηλεκτρονικά στη διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com και θα περιλαμβάνει:
  • Το κείμενο του παραμυθιού σε αρχείο Word, σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12.
  • Προαιρετικά 1 έως και 3 ζωγραφιές, που θα υποβληθούν σε αρχείο jpg και ξεχωριστά από το κείμενο.
  • Συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής που βρίσκεται στο τέλος του εγγράφου.
  • Ο τίτλος του παραμυθιού «‘Κάνε μια ευχή’, είπε ο μαγικός καθρέφτης» δύναται να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης έμπνευσης.
  • Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τέσσερις και αφορούν:
    1. Μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου
    2. Μαθητές και μαθήτριες Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
  • Μαθητές και μαθήτριες Γ’ & Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
  1. Μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου
  • Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει το μέγιστο δύο συμμετοχές σε κάθε κατηγορία.
  • Όλες οι μαθητικές ομάδες που θα συμμετάσχουν θα λάβουν έπαινο.
  • Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) με ISBN και ελεύθερη πρόσβαση.
  • Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, αφηγήτριες παραμυθιών και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:

  • Την πρωτοτυπία του παραμυθιού
  • Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού:(έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων/ίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων/ίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.)
  • Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή-συνεκτικότητα – εκφραστικά μέσα – λειτουργία)
  • Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

Η συγγραφή των παραμυθιών θα γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες εντός ωρολογίου προγράμματος και κατά προτίμηση με διαθεματική προσέγγιση που δύναται να συμπεριλάβει διάφορα γνωστικά αντικείμενα, π.χ. τη Γλώσσα (παραγωγή κειμένων, δημιουργική γραφή, κατανόηση κειμενικών ειδών), τα Εικαστικά (εικονογράφηση του παραμυθιού, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), τη Θεατρική Αγωγή (παραγωγή κειμένων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, δραματοποίηση παραμυθιών, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία), την Πληροφορική (χρήση Η/Υ, αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών) κ.λπ.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της ενασχόλησης με το παραμύθι που αποτελεί ένα ξεχωριστό λαϊκό και έντεχνο λογοτεχνικό είδος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την κατανόηση και παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών γραπτού και προφορικού λόγου, καθώς και τη συσχέτισή του με άλλες μορφές Τέχνης. Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών συνεισφέρει στην κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στην κατεύθυνση δημιουργικών δράσεων για την ανάπτυξη της κριτικής και δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας, στην καλλιέργεια της δεξιότητας αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή και καταστάσεων και της περιγραφής προσώπων, τόπων και αντικειμένων με βιωματικό τρόπο, στη γλωσσική καλλιέργεια, στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας, στη δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη.

Επιπροσθέτως, η Ευέλικτη Ζώνη, οι δράσεις Φιλαναγνωσίας αλλά και τα Πολιτιστικά Προγράμματα, τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνονται ως ευεπίφορα πεδία αξιοποίησης για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού.

Τέλος επισημαίνονται τα εξής:

  • Η συμμετοχή των μαθητών/τριών είναι προαιρετική και απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των γονέων/κηδεμόνων για τη συμμετοχή τους, καθώς και Υπεύθυνη Δήλωση από τον ασκούντα την επιμέλεια του/της μαθητή/τριας ότι δέχεται να δημοσιευτεί το έργο του σε ηλεκτρονικό μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης (οι Υπεύθυνες Δηλώσεις θα φυλάσσονται στο αρχείο του εκάστοτε σχολείου).
  • Δεν επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των υποβληθέντων στον διαγωνισμό κειμένων μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
  • Δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.
  • Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσει τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα.

Νέα και ανακοινώσεις σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού θα αναρτώνται στον ιστότοπο:  https://contestfairytale.wordpress.com/

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

 

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΣΤΟΝ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ:

ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: ……………………………………………………………………………………………………

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΧΟΛ. ΜΟΝΑΔΑΣ: …………………………………………………………………………………..

e-mail ΣΧΟΛ. ΜΟΝΑΔΑΣ:……………………………………………………………………………………………..

ΟΝΟΜΑ/ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ/ΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΙ/ΟΥΝ:   ……………………………………….. …………………..……………………………………………………………………………………………………………

………………………………………………………………………………………………………………………………

ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: …………………………………………………………………………………………………

e-mail ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ……………………………………………………………………………………………….

ΤΑΞΗ/ΕΙΣ: …………………………………………………………………………………………………………………..

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΗΣ  ΟΜΑΔΑΣ: ………………………………………………………………

ΤΙΤΛΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ:………………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………………………………………………….

ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΕΞΕΩΝ: ………………………………………………………………………………………………….…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: ………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

(πόλη)…………………  .…/ …../201..                                                  Ο/Η/ΟΙ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ/ΟΙ

 

Προβεβλημένα
Δημοσιεύθηκε στην Blog,ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού 2017

ΘΕΜΑ: «Αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: ‘’Μην κλαις Ειρήνη...’’»

Σας ενημερώνουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Μην κλαις Ειρήνη...», που πραγματοποιήθηκε κατά το σχολικό 2016-2017 από τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, δια της Υπεύθυνης Πολιτιστικών Θεμάτων, κας Βιργινίας Αρβανιτίδου σε συνεργασία με το 2ο Δ.Σ. Πεύκων, δια της εκπαιδευτικού – συγγραφέως κας Κυριακής Μιζαμίδου.

Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτέλεσε τη φυσική συνέχεια των τεσσάρων τοπικών μαθητικών διαγωνισμών συγγραφής παραμυθιού, που υλοποιήθηκαν από το 2012 ως και το 2016 και έτυχαν μεγάλης αποδοχής από παιδιά και εκπαιδευτικούς της οικείας Διεύθυνσης.

Στον 1ο  Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού συμμετείχαν περισσότερα από 200 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει ότι πραγμάτωσε τον στόχο του, να εμπνεύσει τα παιδιά να στοχαστούν, να ονειρευτούν αλλά και να μιλήσουν για την Ειρήνη είτε ως πανανθρώπινη διαχρονική αξία ή ως επίκαιρο ζητούμενο ή ακόμα και ως φυσικό πρόσωπο, δημιουργώντας τις δικές τους παραμυθιακές ιστορίες.

Το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των υποβληθέντων κειμένων με διαδικασίες  ανώνυμης κρίσης υλοποίησε επιτροπή που στελέχωσαν: η κα Ευμορφία Εμμανουηλίδου (Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης),  η κα Ιωάννα Ευθυμιάδου (φιλόλογος – συγγραφέας), η κα Ανθή Θάνου (αφηγήτρια – συγγραφέας), η κα Αιμιλία Κέκια (Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης), η κα Κατερίνα Κλεάρχου (θεολόγος – αφηγήτρια), η κα Μαρία Κοτσακώστα (Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης), η κα Λίλια Κυρίτση (εκπαιδευτικός – συγγραφέας), η κα Κατερίνα Λαλιώτη (Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής – συγγραφέας), η κα Μαρία Λαζαρίδου (Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης), η κα Αλεξάνδρα Μητσιάλη (φιλόλογος – συγγραφέας), η κα Αρετή Μποταΐτη (Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής), η κα Ζαφειρούλα Μυλωνά (Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης – συγγραφέας), η κα Κατερίνα Παπαστεργίου (εκπαιδευτικός- συγγραφέας), η κα Στέλλα Τσίγγου (αφηγήτρια – συγγραφέας) και η  κα Συρματένια Χατζηδημητρίου (φιλόλογος – συγγραφέας).

 

Τα παραμύθια που διακρίθηκαν ανά κατηγορία είναι τα εξής:

Α΄& Β΄ ΤΑΞΗ

1 η  θέση: ΔΗΜ. ΣΧ.  ΓΡΑΒΙΑΣ – ΦΩΚΙΔΑΣ

2 η  θέση: 2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  & ΔΗΜ. ΣΧ. ΘΟΛΑΡΙΩΝ – ΑΙΓΙΑΛΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ

3 η  θέση: 3ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΡΟΔΟΥ & ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧ.  ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ

 

Γ΄ & Δ΄ ΤΑΞΗ

1η θέση: 3ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ & 3ο ΔΗΜ. ΣΧ.  ΑΜΦΙΣΣΑΣ

2 η  θέση: ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΤΜΗΜΑ Γ2

3 η  θέση: ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ – ΤΜΗΜΑ Γ1

 

E΄ & ΣΤ΄ ΤΑΞΗ

1 η  θέση: 1ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΑΝΩΓΕΙΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

2 η  θέση: 17ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ & 2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΞΑΝΘΗΣ

3 η  θέση: 2ο ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ & ΔΗΜ. ΣΧ. ΜΙΚΡΟΥ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΞΑΝΘΗΣ

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

1η  θέση: 1ο ΝΗΠ. ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

2 η  θέση: 14ο ΝΗΠ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ

3 η  θέση: 5ο ΝΗΠ. ΝΕΑΠΟΛΗΣ

 

Η παρουσίαση των διακριθέντων παραμυθιών και η απονομή των Επαίνων θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η οποία θα λάβει χώρα στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους, ενώ η ακριβής ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής της θα ανακοινωθούν εγκαίρως.

Παρακαλούνται θερμά όλες και όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/ήτριες των οποίων διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, να συμπληρώσουν το έντυπο που θα βρουν στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeyuujNl45T5qKjLBvW7WUCwanReqC3NoqIhyGIgbWIO8Ng5g/viewform , προκειμένου να ετοιμαστούν οι Έπαινοι.

Επιπροσθέτως, σας επισημαίνουμε ότι έχουν αποσταλεί ηλεκτρονικά οι Βεβαιώσεις Συμμετοχής των μαθητών και μαθητριών και των εκπαιδευτικών εντός του Μαΐου 2017.

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Π.Ε. ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,Εκδόσεις E-Book

E-Book 6ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ & 5ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

https://www.calameo.com/accounts/5963509

Δημοσιεύθηκε στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ,ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Πρόσκληση συμμετοχής στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού.

«Πρόσκληση συμμετοχής στον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: ‘Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη Γη!»

 Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης δια της Διευθύντριάς της, Δρ. Ευαγγελίας Μπούτσκου σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων δια της Διευθύντριάς του, Δρ. Βιργινίας Αρβανιτίδου και το Δημοτικό Σχολείο Λητής δια της Διευθύντριάς του, κυρίας Κυριακής Μιζαμίδου (συγγραφέως, MSc στη δημιουργική γραφή) προκηρύσσει τον 7ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: «Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη Γη!»

Ο 7ος Πανελλήνιος διαγωνισμός Μαθητικός Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού  έχει εγκριθεί με το Υπ. Αριθ. Φ.14/143804/ΦΔ/145392 /Δ1/23-11-2022 έγγραφο της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Β΄ του Υ.ΠΑΙ.Θ.

Ο εν λόγω διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων της χώρας αλλά και των Ομογενειακών Σχολείων και των Τμημάτων Διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας στην Ευρώπη.

Στόχος του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε θέματα περιβάλλοντος, να τους/τις ενθαρρύνει να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να ενστερνιστούν αειφορικές πρακτικές και επιπροσθέτως να δημιουργήσει νέους αναγνώστες και νέες αναγνώστριες, να εμπνεύσει νέους και νέες δημιουργούς μέσα από τα μονοπάτια των παραμυθιών μέσω της κριτικής σκέψης, της αφήγησης, της δημιουργικής γραφής και της εικονογράφησης.

Τα παιδιά που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στον διαγωνισμό καλούνται να δημιουργήσουν συγγραφικές ομάδες 3 τουλάχιστον ατόμων. Στη συνέχεια, δουλεύοντας ομαδικά και συνεργατικά θα έχουν τη δυνατότητα να στοχαστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τελικά να αποτυπώσουν στο χαρτί τις σκέψεις, τα όνειρα, τις ελπίδες, τις προσδοκίες, ακόμα και τους φόβους τους μέσα από πρωτότυπες παραμυθιακές ιστορίες.

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού έχει ως εξής:

2-12-2022 έως και τις 7-4-2023 προκήρυξη του διαγωνισμού, συγγραφή παραμυθιών και υποβολή των κειμένων.

24-4-2023 έως και τις 21-5-2023 αξιολόγηση των υποβληθέντων παραμυθιών.

5-6-2023 ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Στον διαγωνισμό θα γίνουν δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές (οι ομάδες δύνανται να αποτελούνται από 3 ή περισσότερα παιδιά, χωρίς περιορισμό στον μέγιστο αριθμό) με τις εξής προδιαγραφές:

·         Η έκταση του παραμυθιού δεν επιτρέπεται να ξεπεράσει τις 1000 λέξεις (για μαθητές & μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου) και τις 600 λέξεις (για μαθητές & μαθήτριες Νηπιαγωγείου)

·    Κάθε παραμύθι πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση diagonismosparamythiou@gmail.com σε αρχείο Word (σελίδα A4, 1 διάστιχο, κανονικά περιθώρια, γραμματοσειρά Bookman old style, μέγεθος 12).

·         Κάθε παραμύθι μπορεί να συνοδεύεται από 1 έως και 3 ζωγραφιές που θα υποβληθούν σε ξεχωριστό αρχείο jpg

·         Κάθε παραμύθι πρέπει να συνοδεύεται από την αίτηση συμμετοχής που επισυνάπτεται.

·         Ο τίτλος του παραμυθιού «Μια λέξη μαγική….. ίσως σώσει τη Γη!» μπορεί να εμπλουτιστεί με υπότιτλο ελεύθερης επιλογής.

·         Οι κατηγορίες του διαγωνισμού είναι τέσσερις και αφορούν:

Ø  Μαθητές και μαθήτριες Νηπιαγωγείου

Ø  Μαθητές και μαθήτριες Α’ & Β’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Ø  Μαθητές και μαθήτριες Γ’ & Δ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Ø  Μαθητές και μαθήτριες Ε’ & Στ’ τάξης Δημοτικού Σχολείου

·Κάθε σχολική μονάδα μπορεί να υποβάλει το μέγιστο δύο συμμετοχές σε κάθε κατηγορία.

·         • Όλοι οι μαθητές & όλες οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, καθώς και τα σχολεία που εκπροσωπούν θα λάβουν έπαινο.

·         Τα παραμύθια που θα διακριθούν θα εκδοθούν σε μορφή ψηφιακού βιβλίου (e-book) ελεύθερης πρόσβασης από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

·         Η αξιολόγηση των παραμυθιών θα γίνει με διαδικασία ανώνυμης κρίσης και για τη διασφάλισή της δεν επιτρέπεται η κοινοποίηση των υποβληθέντων κειμένων, μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στην κριτική επιτροπή θα συμμετέχουν στελέχη της εκπαίδευσης, αφηγήτριες παραμυθιών και συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των παραμυθιών αφορούν:

Ø  Την πρωτοτυπία του παραμυθιού

Ø  Τα δομικά στοιχεία του παραμυθιού: (έναρξη και κλείσιμο, εισαγωγή ηρώων & ηρωίδων, εξέλιξη και πλοκή, εναλλαγή χώρων και καταστάσεων, δράση ηρώων & ηρωίδων, αντιμετώπιση και λύση προβλήματος, χρήση μοτίβων κ.λπ.).

Ø  Τα υφολογικά και αισθητικά γνωρίσματα του παραμυθιού (συνοχή, συνεκτικότητα, εκφραστικά μέσα, λειτουργία)

Ø  Τα συναισθήματα και τις εικόνες που γεννιούνται από το παραμύθι και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται.

·         Η συγγραφή των παραμυθιών θα γίνεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες εντός ωρολογίου προγράμματος και κατά προτίμηση με διαθεματική προσέγγιση, που δύναται να συμπεριλάβει τα γνωστικά αντικείμενα:

Ø  της Γλώσσας (παραγωγή κειμένων, δημιουργική γραφή, κατανόηση κειμενικών ειδών),

Ø  των Εικαστικών (εικονογράφηση του παραμυθιού, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία),

Ø  της Θεατρικής Αγωγής (παραγωγή κειμένων με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές, δραματοποίηση παραμυθιών, καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία),

Ø  της Πληροφορικής (χρήση Η/Υ, αξιοποίηση εκπαιδευτικών λογισμικών) κ.ά.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται συνθήκες διεπιστημονικής συνεργασίας εκπαιδευτικών διαφορετικών ειδικοτήτων και επιστημών, εμπλουτίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μέσω της ενασχόλησης με το παραμύθι, που αποτελεί ένα ξεχωριστό λαϊκό και έντεχνο λογοτεχνικό είδος και το οποίο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για την κατανόηση και παραγωγή διαφόρων κειμενικών ειδών γραπτού και προφορικού λόγου καθώς και τη συσχέτισή του με άλλες μορφές Τέχνης.

Η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών συνεισφέρει στην κινητοποίηση των μαθητών και μαθητριών

Ø  στην κατεύθυνση δημιουργικών δράσεων για την ανάπτυξη της κριτικής και της δημιουργικής σκέψης, της φαντασίας και της συγγραφικής επινοητικότητας,

Ø  στην καλλιέργεια της δεξιότητας αφήγησης ιστοριών, συναισθημάτων ή/και καταστάσεων και της περιγραφής προσώπων, τόπων και αντικειμένων με βιωματικό τρόπο,

Ø  στη γλωσσική καλλιέργεια,

Ø  στην ανάπτυξη της επικοινωνιακής ικανότητας,

Ø  δημιουργία κλίματος συντροφικότητας και δημιουργικότητας μέσα στην τάξη.

Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, οι δράσεις Φιλαναγνωσίας αλλά και τα Πολιτιστικά Προγράμματα, τα Προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης προτείνονται ως ευεπίφορα πεδία αξιοποίησης για την επίτευξη των στόχων του διαγωνισμού.

Τέλος επισημαίνονται τα εξής:

• Η συμμετοχή των μαθητών & των μαθητριών είναι προαιρετική.

• Για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό απαιτείται:

Ø  η σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και Διδασκουσών του σχολείου,

Ø  η ενυπόγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων των μαθητών & των μαθητριών τόσο για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, όσο και για τη δημοσιοποίηση των παραγόμενων έργων τους σε έντυπο, ηλεκτρονικό ή άλλου είδους μέσο, σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης (οι σχετικές δηλώσεις φυλάσσονται στο αρχείο του εκάστοτε σχολείου).

• Θα τηρηθεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων μαθητών & των συμμετεχουσών μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονέων, βάσει της κείμενης νομοθεσίας.

• Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η φωτογράφιση, η βιντεοσκόπηση και η ηχογράφηση των μαθητών & των μαθητριών, παρά μόνο με την έγγραφη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων τους,

• Δεν υπάρχει καμιά οικονομική επιβάρυνση για τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες και δεν θα υπάρξουν έσοδα από τα υποβληθέντα έργα για τη Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής.

• Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων και το Δημοτικό Σχολείο Λητής αναλαμβάνουν όλη τη διαδικασία υλοποίησης και θα εξασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα και τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.

• Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών κινδύνων και στη μείωση της πιθανότητας να εκτεθεί το εκπαιδευτικό προσωπικό και το μαθητικό δυναμικό των σχολείων σε επικίνδυνο ιικό φορτίο και των σχετικών οδηγιών του Υ.ΠΑΙ.Θ και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.